Τι είναι τα προβιοτικά και πώς μας βοηθάνε

Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολλά για το ρόλο των προβιοτικών στην υγεία μας.  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει τα προβιοτικά ως ζωντανούς μικροοργανισμούς, που μπορούν να ωφελήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό όταν λαμβάνονται στις κατάλληλες ποσότητες.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής, ο μηχανισμός δράσης τους είναι βασισμένος στην ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας. Τα προβιοτικά βακτήρια δεν αποικούν στον πεπτικό σωλήνα, αλλά δρουν ευεργετικά απλώς διαβαίνοντάς τον.

Τα προβιοτικά, λοιπόν, απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους «απόλυτα υγιείς», σε αυτούς, δηλαδή, που δεν εμφανίζουν κάποια ασθένεια ή ενόχληση. Προσφέρουν πληθώρα θετικών ωφελειών, αναφορικά με τη συνολική καλή υγεία του οργανισμού μας, και δεδομένου ότι είναι ασφαλή, καθίστανται αυτομάτως κατάλληλα ακόμα και για παιδιά και εγκύους.

 

Γιατί να πάρουμε λοιπόν προβιοτικά; Ας δούμε μαζί  δέκα <10> μοναδικούς λόγους που η κατανάλωσή τους μπορεί να μας ωφελήσει ή/και ανακουφίσει:

 

  • Ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα: Η δυσκοιλιότητα είναι μία κατάσταση που αγγίζει όλο και περισσότερα άτομα. Στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας 1 στους 5 Έλληνες υποφέρει από δυσκοιλιότητα. Τα προβιοτικά αυξάνουν τον όγκο τού  περιεχομένου τού εντέρου, καθώς και την κινητικότητά του. Έτσι, αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων, ενώ μας ανακουφίζουν  και από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα , όπως για παράδειγμα το φούσκωμα, οι επίπονες κενώσεις, αλλά και το αίσθημα της ατελούς κένωσης.
  • Αντιμετώπιση της «διάρροιας του ταξιδιώτη»: Όταν κάποιος ταξιδεύει, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει διάφορες διαταραχές στη λειτουργία τού εντέρου του, με τη λεγόμενη «διάρροια των ταξιδιωτών» να αποτελεί μία από τις συνηθέστερες. Οι διαταραχές αυτές μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές στις συνήθειές του, στη διατροφή του, αλλά και σε άλλους εξωγενείς παράγοντες. Η κατανάλωση προβιοτικών αυξάνει τους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο που ανταγωνίζονται τους παθογόνους μικροοργανισμούς εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξή τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του οργανισμού.
  • Λαμβάνετε τακτικά αντιβίωση: Τα αντιβιοτικά έχουν ως ανεπιθύμητη παρενέργεια την καταστροφή των “καλών” μικροβίων του οργανισμού μας, δηλαδή αυτού που λέγεται φυσιολογική χλωρίδα. Ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μικροβίων βρίσκεται στο έντερό μας και συντελεί στην πέψη. Εάν παίρνουμε αντιβίωση για διάστημα άνω των δύο εβδομάδων, τότε υπάρχει πιθανότατα έλλειψης προβιοτικών, κυρίως του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης Κ. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται αναπλήρωση.
  • Αρρωσταίνετε συχνά: Ο οργανισμός μας είναι, πολλές φορές, ευάλωτος σε λοιμώξεις από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς. Τα προβιοτικά μπορούν να μας θωρακίσουν και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων.
  • Παθαίνετε συχνά ουρολοιμώξεις: Προκαλούνται από τα μικρόβια που έχουν εγκατασταθεί και πολλαπλασιαστεί στο ουροποιητικό σύστημα. Οι συγκεκριμένες λοιμώξεις αποτελούν ένα πρόβλημα που αφορά πολλές γυναίκες και συχνά τις αναγκάζει να λάβουν αντιβιοτικά για την αντιμετώπισή τους. Ευτυχώς, η λήψη προβιοτικών μπορεί να προστατεύσει τη χλωρίδα του κόλπου όσο διαρκεί η θεραπεία με την αντιβίωση. Μπορεί, επίσης, να προλάβει τις συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις, διατηρώντας σε ισορροπία τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και να αναστείλει τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών στο έντερο, που θα μπορούσαν δυνητικά να μεταναστεύσουν στο ουροποιητικό.
  • Είστε έγκυος: Η χορήγηση προβιοτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού έχει μελετηθεί και θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη, όχι μόνο για τη μείωση της δυσκοιλιότητας στην έγκυο, αλλά και για άλλους λόγους. Πιο συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ανοσοπροστατευτική δράση του μητρικού γάλακτος και προστατεύει από την εμφάνιση ατοπικού εκζέματος στα μωρά.
  • Έχετε αυξημένη χοληστερίνη: Τα προβιοτικά αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα και για όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη, καθώς η δράση ορισμένων λακτοβακίλων φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και κατά συνέπεια στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Έχετε δυσανεξία στην λακτόζη: Είστε αναγκασμένοι να αποφεύγετε το γάλα, όχι επειδή δε σας αρέσει, αλλά επειδή αδυνατείτε να το χωνέψετε. Όσοι πάσχετε, λοιπόν, από δυσανεξία στη λακτόζη, δηλαδή όταν ο οργανισμός σας αδυνατεί να μεταβολίσει το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, είναι αρκετά σημαντικό  να γνωρίζετε ότι ορισμένα στελέχη προβιοτικών  βελτιώνουν την πέψη και την απορρόφηση της λακτόζης. Έτσι, μειώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως για παράδειγμα το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιά αλλά και η διάρροια.
  • Εμφανίζετε αλλεργίες: Αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα και το άσθμα είναι πολύ συχνές στις βιομηχανοποιημένες χώρες. Επίσης, η ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε όσους αντιμετωπίζουν αλλεργίες. Εδώ, λοιπόν, έρχονται τα προβιοτικά για να «σώσουν» την κατάσταση.
  • Πάσχετε από το  Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Πολυάριθμες έρευνες συνηγορούν ότι τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου, δηλαδή διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα, που συνήθως χαρακτηρίζουν το ΣΕΕ, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα. Επίσης μειώνουν την ένταση του κοιλιακού πόνου και ανακουφίζουν σημαντικά από τα φουσκώματα και το μετεωρισμό.

Μπορούμε πλέον να σκεφτούμε τουλάχιστον 10 λόγους για να βάλουμε τα προβιοτικά στη ζωή μας! Είναι πλέον σαφές, ότι είναι απόλυτα ασφαλή και ότι η συστηματική χορήγησή τους μπορεί να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μας. Εξάλλου, όπως μαρτυρά και το όνομά τους, προάγουν τον βίο, χαρίζοντας καλή υγεία.
 

Το GoHealthy Προτείνει :